SDE

Великодне послання "Смерть подолана і ворота аду сокрушені"

25 березня 2007
Друк E-mail
ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ

ПРЕОСВЯЩЕННОГО ВЛАДИКИ ЮЛІЯНА ВОРОНОВСЬКОГО,
ЄПИСКОПА САМБІРСЬКО-ДРОГОБИЦЬКОГО

МИР У ГОСПОДІ ТА МОЄ АРХИЄРЕЙСЬКЕ БЛАГОСЛОВЕННЯ!
ВСЕСВІТЛІШІ ТА ВСЕЧЕСНІШІ ОТЦІ!
ПРЕПОДОБНІ ЧЕНЦІ ТА ЧЕРНИЦІ!
ДОРОГІ У ХРИСТІ БРАТИ І СЕСТРИ!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

«Небеса достойно нехай веселяться, земля ж нехай радіє,
нехай святкує увесь видимий світ і невидимий,
Христос бо воскрес — радість вічна».
(Стихира Пасхи)


Такими словами, повними оптимізму та радості, оспівуємо сьогодні в Каноні Пасхи велич нового буття, яке відкривається перед нами у світлі найбільшого християнського празника — Христового Воскресіння. Сьогодні ми святкуємо «смерті умертвіння, аду зруйнування, іншого вічного життя начало», тому Церква закликає всіх до радісного торжества, запрошуючи ангелів і людей, небо і землю, увесь світ видимий і невидимий з'єднатися нині, щоб прославити Христове Воскресіння, бо «Христос воскрес — радість вічна». Ця світлоносна подія наповнює наші душі духовним піднесенням, вселяє в серця мир та злагоду, утверджує в обітниці нашого спасіння.

З цим великоднім почуттям бажав би я сьогодні відвідати кожну оселю зі щирими побажаннями, щоб кожна хриаиянська душа в цей справді Великий день була радісна, а кожна християнська родина мала мир у Господі, щоби всі відчули, що із Воскресінням Христовим всім нам подарована справжня свобода дітей Божих.

Отож щиро бажаю вам Пасхальної радості. Адже «цей день, що його сотворив Господь, возрадуємося і возвеселімся в нім». Перші слова Воскреслого Христа до жінок-мироносиць були: «Радуйтеся!» Свята Церква ось уже впродовж тисячоліть несе людству, всій Вселенній цю невичерпну, неземну радість, і щороку життєдайне пасхальне світло осяює весь світ «видимий і невидимий» передчуттям вічної Божественної радості, що «те, чого око не бачило і вухо не чуло, що на думку людині не спало, те наготував Бог тим, що його люблять». І саме це повинно стати джерелом та причиною нашої щоденної радості: радості у молодості, радості у мудрій та чистій старості, радості у побожному сімейному житті і житті бого-посвяченому, радості у молитві та прощенні, радості від зустрічі з людьми, радості від того, що ми віруємо. Несімо у світ справжню пасхальну радість, ту радість, яку заповідав своїм послідовникам Воскреслий Господь наш Ісус Христос, радість, яка є джерелом духовного піднесення, яка пронизувала всі дії і проповідь святих апостолів, святих мучеників і всіх справжніх послідовників Христових.

Бажаю також вам сьогодні справжнього миру у Господі. «Мир вам», -вітає Воскреслий Спаситель своїх учнів. Тим величним миром та спокоєм немовби дихає сьогодні вся атмосфера великоднього ранку. «В мирі Господу помолімся», — часто чуємо у літургійному прошенні, розуміючи, що тільки в поставі глибокого умиротворення та душевного спокою наше серце відкрите на повноту миру Воскресіння Христового. Тому щиро зичу усім, щоби перед викликом всіляких розчарувань, страхів та життєвих труднощів давали наснагу чудові слова блаженної пам'яті Святійшого Отця Івана Павла II: «Не бійтеся! Не бійтеся відчинити двері своїх сердець назустріч Христові!» Воскреслий Христос наповнює своїм миром не тільки апостолів та мироносиць, котрим являється після свого Воскресіння, Він і сьогодні стоїть при дверях наших сердець, щоб наповнити всіх мирною перемогою Воскресіння.

Великий день Воскресіння Христового — це не тільки свято радості й миру, але також торжество свободи та визволення. Ми пригадуємо собі староза-вітню пасху — перехід Народу Божого із землі рабства в землю свободи. Перед нами постать Мойсея — провідника народу через Червоне море, а тоді — через пустелю. Проте справжню Пасху святкуємо ми у Воскресінні Христовому, адже «смерть подолана і ворота Аду сокрушені». Славне Христове Воскресіння — перехід через смерть до вічного життя — стало реальністю оновленого в Христі людства. І великодні вітання, лунаючи у світі, несуть не тільки надію, але й певність вічного життя, поверненого нам Воскреслим Спасителем. Тому щиро бажаю всім у ці дні гідно прийняти та цінити дар свободи, подарований нам у Христовому Воскресінні. Пам'ятаймо про те, що в момент нашого хрещення ми також померли для гріха, щоб разом з Христом воскреснути до життя вічного, до життя чистого та святого.

Цього року наша Церква з особливою увагою звертається до молоді і закликає вас, дорогі юнаки і дівчата: не бійтесь наповнювати життя пасхальною радістю! Хай сяють нею ваші очі, поведінка та весь спосіб життя! Можливо, не всі відразу готові до радості у Христі, бо не якесь миттєве піднесення, а тільки християнська, пасхальна радість є справжньою. Вона здатна перемогти зневіру й знеохочення. Ви, дорогі мої, — надія нашої Церкви і народу у XXI столітті, тому прохаю вас: виправдайте її!

Дорогі в Христі брати і сестри! Святкуючи Пасху Христову, занесімо радість Христового Воскресіння нашим близьким та знайомим в Україні і поза її межами, несімо надію у серця тих, хто сьогодні з різних причин сумує, розчарований, знедолений, хворий і похилий віком. Бо «воскресіння день4 тож просвітімося торжеством і друг друга обіймім. І скажімо, браття, і тим, що ненавидять нас, простім усе з Воскресінням...»

А благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога і Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами!

Христос Воскрес! — Воістину Воскрес!

+Юліян Вороновський,
Єпископ
Самбірсько-Дрогобицький


Дано у Дрогобичі при Катедральному Соборі Пресвятої Трійці
25 березня 2007 року Божого
75_vl-25 травня владиці Юліану (Вороновському) виповнюється 75 років. Цьогоріч архієрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії святкує також 25-ліття святительського служіння. З цієї нагоди ювіляра сердечно вітають владика Ярослав, духовенство, чернецтво та вірні Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Молитовно бажаємо Вам, дорогий Владико, духовної та тілесної витривалості у сповненні архіпастирського служіння. Нехай береже Вас Господь під Покровом Пресвятої Богородиці!

› БІОГРАФІЯ АРХИЄРЕЯ

› КНИГА "НЕХАЙ БУДЕ ВОЛЯ ТВОЯ"

› о. МИХАЙЛО БУЧИНСЬКИЙ "ЖИТТЄВІ СТЕЖКИ ВЛАДИКИ ЮЛІЯНА ВОРОНОВСЬКОГО"

› СВЯТКОВА ЛІТУРГІЯ З НАГОДИ 75-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ ЗА УЧАСТІ ГЛАВИ УГКЦ, фоторепортаж

› ПРИВІТАЛЬНЕ СЛОВО ВЛАДИКИ ЯРОСЛАВА ДО ВЛАДИКИ ЮЛІЯНА З НАГОДИ ЙОГО 75-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ

› ПРИВІТАЛЬНЕ СЛОВО ВЛАДИКИ ЯРОСЛАВА ДО БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА ПІД ЧАС 75-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ ВЛАДИКИ ЮЛІЯНА

› ПРИВІТАЛЬНЕ СЛОВО ВЛАДИКИ ЯРОСЛАВА ДО БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА ПІД ЧАС 75-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ ВЛАДИКИ ЮЛІЯНА

Різдвяне послання

25 листопада 2003
^ Догори